Vizita locțiitorului comandantului Corpului V al Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii la Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est

 24-11-2021

Programul vizitei a inclus un briefing de informare în cadrul căruia s-au evidențiat principalele repere ale procesului de operaționalizare al HQ MNC-SE și s-a urmărit identificarea elementelor de cooperare și de sprijin reciproc, în special pe domeniul instruirii forțelor celor două structuri. În acest sens, au fost evaluate activitățile de instruire desfășurate în comun și nivelul relațiilor de cooperare dezvoltate în plan bilateral și aliat, pentru creșterea nivelului de interoperabilitate între cele două structuri de nivel corp. De asemenea, au fost identificate elemente concrete de cooperare în sprijinul dezvoltării capabilităților HQ MNC-SE, pentru realizarea Capacității Operaționale Complete în anul 2024, în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO și în regiune.

Un moment important l-a reprezentat întrevederea șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă cu generalul maior Van Wagenen pe timpul vizitei acestuia la Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Cu același prilej, au fost vizitate elementele de infrastructură ale MNC-SE aflate în diferite stadii de execuție în Garnizoana Sibiu, facilități în care comandamentul corpului urmează să își desfășoare activitatea în cursul anul 2022.

Generalul maior Van Wagenen este o prezență constantă în cadrul HQ MNC-SE, participând, și din poziția de locțiitor al șefului de stat major pentru operații, poziție pe care a ocupat-o anterior în Comandamentul Corpului Aliat de Reacție Rapidă (HQ ARRC), la activitățile din cadrul exercițiului DEFENDER Europe 21 CAX, precum și la cele asociate realizării de către HQ MNC-SE a Capacității Operaționale Inițiale, în anul 2021.
***

Reactivat oficial în octombrie 2020, Corpul V (Corpul Victoriei) al Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii operează atât din Fort Knox, Kentucky, S.U.A. cât și din Poznan, Polonia. La 12 luni de la activare, la finalul Exercițiul Warfighter 22-1, Corpul V și-a declarat realizarea capacității operaționale complete. Revenirea Corpului V în Europa contribuie la consolidarea securității și stabilității în regiune și totodată reasigură națiunile membre NATO și partenere cu privire la angajamentul Statelor Unite față de aliații săi europeni.
 
Top